×

Mülakat

13/03/2023

Mülakat Nedir? 

Mülakat, potansiyel bir işveren ile bir aday arasındaki bir tartışma, tanışma ve konuşmadır. Mülakatlar; Bir işverenin işe başvuran adayların becerileri ve edinimleri hakkında bilgi sahibi olmasına, kişilik ve karakter özelliklerini incelemesine, alan bilgisini ve dürüstlüğünü kontrol etmesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir seçim sürecidir.

Mülakat adı verilen resmi görüşmelerde, işverenler bir aday hakkında gerekli bilgileri almak için sorular sormaktadırlar. Mülakatlar çoğu zaman işe alım sürecinin en son aşamalarında yapılmaktadır ve şirketlerin bir iş rolü için uygun adayı seçmesine imkan tanımaktadır. Bir görüşme sırasında görüşmeci size maaş beklentisini sorabilir ya da aday olarak siz iş sorumluluklarını veya alacağınız maaş miktarını sorabilirsiniz. Kısacası mülakatlar; işveren ile aday arasındaki bilgi alışverişinin sağlanmasına yardımcı olan kısa süreli ya da uzun süreli görüşmelerdir.

Görüşmenin hizmet ettiği diğer bir amaç ise işe başvuran adayın başvurusunun doğrulanmasına yardımcı olmasıdır. İşverenler mülakatı bir adayın iddiasını araştırmak ve iddialarını kanıtlayıp kanıtlayamayacaklarını tespit etmek amacıyla tercih etmektedirler.

Mülakatın Önemi Nedir?

Mülakat, çalışan seçim sürecinde oldukça önemli bir adımdır. Mülakat etkili bir şekilde yapıldığı takdirde; işverenin adayın becerilerinin, deneyiminin ve kişiliğinin işin gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığını belirlenmesini sağlar. Ayrıca, işverenin bir başvuranın kurum kültürüne ve çalışanlara eşdeğer biri olup olmayacağını değerlendirmesine de yardımcı olur. Ek olarak; bir mülakata hazırlanmak, bir pozisyonun sorumluluklarını netleştirmeye ve adaylara bu konuda bilgi aktarmaya yardımcı olmaktadır

Ayrıca, görüşme süreci en uygun adayın işe alınmasını sağladığı ölçüde, kuruluşun uzun vadeli işten ayrılma maliyetlerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra; Adaylar, istihdam ihtiyaçlarının ve ilgi alanlarının karşılanıp karşılanmayacağını belirlemelerine olanak tanıdığı için etkili bir görüşmeden de yararlanır. Bu nedenlerden dolayı; mülakatlar hem adaylar hem de işverenler için oldukça önemli görüşmelerdir diyebiliriz.

Mülakat Özellikleri Nelerdir?

Mülakat, sözlü sorulara verilen sözlü yanıtlar yoluyla bir kişiden bilgi almak için tasarlanmış bir prosedürdür; Seçim mülakatı, başvuranların sözlü sorulara verdiği sözlü yanıtlara dayanarak gelecekteki iş performansını tahmin etmek için tasarlanmış bir seçim prosedürüdür.

Tüm işverenler testleri ve hatta referans kontrollerini kullanmasa da, bir yöneticinin bir kişiyi işe almadan önce onunla görüşmemesi son derece alışılmadık bir durumdur. Mülakat bu nedenle vazgeçilmez bir yönetim aracıdır. Yukarıda verilenlerden de yola çıkarak şunu söyleyebiliriz ki; mülakatların en temel özelliği adaylar ve işverenler arasında etkili bir komünikasyonun sağlanmasıdır. Karşılıklı olarak açık konuşulması, beklentilerin paylaşılması ve karşılıklı dürüstlük mülakatın özellikleri arasında yer almaktadır.

Mülakat Türleri Nelerdir?

Yöneticiler iş ortamında birkaç tür mülakat kullanmaktadır. Örneğin; seçme, değerlendirme ve çıkış mülakatları bulunmaktadır. Bir değerlendirme görüşmesi, bir performans değerlendirmesinin ardından, yönetici ve çalışanın derecelendirmesini ve olası düzeltici eylemleri tartıştığı bir görüşmedir. Bir çalışan bir firmadan herhangi bir nedenle ayrıldığında, genellikle bir çıkış görüşmesi yapılır. Bu görüşme, işverene firma hakkında neyin doğru neyin yanlış olduğuna dair bir fikir verebilecek bilgileri ortaya çıkarmayı amaçlar. Buradaki birçok teknik, değerlendirme ve çıkış görüşmeleri için eşit derecede geçerlidir. Seçim görüşmelerini; ne kadar yapılandırılmış olduklarına, içeriklerine, içerdikleri soru türlerine ve firmanın bunlara ilişkin görüşmeyi nasıl yönettiğine göre sınıflandırabiliriz.

Yapılandırılmış bir görüşme süreci, bir işverenin görüşme için görünen tüm adaylara sabit bir dizi soru sormasıdır. Bir işveren, deneyime dayalı sorulara odaklanmak yerine, sabit sorular sormayı ve her adayın yanıtlarını kaydetmeyi tercih eder. İşverenler; adayların verdiği yanıtları bir puanlama sisteminden geçirerek mülakata katılan adayları değerlendirirler.Yapılandırılmış bir görüşme, hem görüşmeci hem de adaylar için avantajlıdır. Bunun nedeni, yapılandırılmış görüşmenin işe alım sürecindeki önyargıları çoğunlukla ortadan kaldırılması olarak düşünülebilir.

Yapılandırılmamış görüşmelerde, işveren ve aday arasında karşılıklı ve spontane bir konuşma gerçekleşir. Görüşmeyi yapan kişi; adayın becerileri, deneyimi veya niteliği ile ilgili sorular sorabilir. Bu tür görüşmeler herhangi bir formatı takip etmez ve görüşme işverenin ya da adayın istediği doğrultuda ilerleyebilir. Kuruluşların uygun adayları işe almak için sıklıkla kullandığı bir görüşme yöntemidir. Yapılandırılmamış bir görüşme kullanarak, görüşmeciler bir adayın görüşme becerilerini ve performanslarını diğer adaylarla karşılaştırarak ölçmektedir.

Duruma dayalı bir görüşmede; genellikle işverenler ya da görüşmede bulunan kişiler, adaylar için mevcut olan ya da oluşturulan bir problemi ortaya atmaktadırlar. İşverenler bu görüşme sürecini çoğunlukla adayların problem çözme yaklaşımlarını denetlemek ve tespit edebilmek için kullanırlar. Bu tür mülakatlar sayesinde bir işveren, bir adayın işle ilgili çeşitli durumlarda nasıl bir eylemde bulunacağı hakkında bilgi edinebilir. İşverenler, bu tür sorular yanıtlanırken, adayın geçmişte yaşadığı benzer durumlarla ilgili yanıtlar vermesini bekler.

Davranışsal mülakatlar, işverenlerin bir adayın farklı durumlar karşısında geçmişteki davranışlarını ölçmek ve değerlendirmek için kullandıkları bir mülakat biçimi olarak ifade edilebilir. Bir adayın iş yerinde benzer durumlarda nasıl performans gösterdiğinin ya da göstereceğinin anlaşılmasına yardımcı olur. Bir işverenin için adayın geçmiş performansına ilişkin başarısının önceden tespit edilmesi daha kolaydır. Davranışsal mülakatlarda işverenler işe alınmak üzere uygun adayın belirlenmesi adına açık uçlu ve spontane sorular sormayı tercih ederler. İşverenler daha sonra adayların yanıtlarını ilgili bir derecelendirme ölçeği doğrultusunda hesaplayarak stres ve problemlerle en çok başa çıkabilecek adayları tercih etmeyi seçerler.

İşverenler, bu görüşme stilini kullanarak bir adayın farklı problemler karşısında strese tepki verme yeteneğini ölçer. Danışmanlık gibi bazı iş pozisyonlarında, işverenler hassas başvuru sahiplerini tespit etmek ve yüksek stres toleranslı adayları diğerlerinden ayırmak için stres görüşmeleri yapar. Stresli durumlarda sakin tavrını kaybedebilecek hassas adayları tespit edebilmek için oldukça tercih edilen bir görüşme yöntemidir. Bu tür mülakatlarda işveren adayın tepkisini görmek için kaygı durumları yaratır ve adayın önüne sunar.

Teknik görüşme, bir işverenin teknik ve işle ilgili yeteneklerinin doğruluğunu ve başarısını tespit etmesine yardımcı olan bir görüşme türüdür. Sağlık, bilgi teknolojisi, mühendislik ve çeşitli bilim dallarına ve uygulamalı alanlara başvururken, bir adayın teknik mülakatlarla karşılaşma olasılığı diğer alanlara nazaran daha yüksek olasılıktadır. Bu tür mülakatlar aracılığı ile, bir işveren adayların teknik uzmanlıklarını ölçer ve işe özel görevleri başarı ile gerçekleştirebilmek için gereken becerilere sahip olup olmadıklarının anlaşılmasına katkıda bulunur.

Birebir görüşmeler; adından da anlaşılabileceği üzere tek bir görüşmeci ve tek bir aday arasında gerçekleştirilen görüşme türleridir. Başlangıçta işverenin gündemi yönlendirdiği ve bir adayın sona doğru sorular sorduğu sohbet tipi bir görüşme türüdür. Genellikle, bir işveren birebir görüşmede; genel, teknik, durumsal ve davranışsal sorular sorabilir. Birebir görüşmeler hem adaylar için hem de görüşmeciler için oldukça rahat ve anlaşılır görüşme türleridir.

Görüntülü görüşmeler ya da telefon görüşmeleri

Bu tür görüşmeler telefonda veya video aracılığıyla gerçekleşir. Bir aday yüz yüze görüşmeye katılamadığında, bir işveren bu tür görüşmeleri yapar. Her adayı bir görüşme için aramak yerine, işverenler genellikle potansiyel adayları ölçmek adına telefon görüşmeleri yapar.

Mülakatta Karşınıza Çıkabilecek Sorular Nelerdir?

Bir görüşme sırasında şirketler, kendi alanlarında bilgili ve kuruluşla eşdeğer bir kültüre sahip, istenen becerilere yatkınlığı bulunan adaylar ararlar. Aşağıda bir işverenin bir mülakat sırasında bir adayda aradığı birkaç şeyi sıralayabiliriz:

İşe özgü beceri ve bilgi: İşverenler özgeçmişlerinizi incelerken, becerilerinizi ve deneyiminizi bir görüşme aracılığıyla değerlendirmek isterler. Bir adayın her sorunun cevabını deneyimle ilişkilendirmesini beklerler.

Daha az bilgiye sahip alanlar hakkında dürüstlük: İşverenler genellikle sağlam teknik bilgiye sahip adayları işe almayı tercih ederler, ancak becerileri konusunda adayların dürüst yaklaşmaları da işverenlerin beklentileri arasındadır. Mülakat sırasında becerileriniz konusunda şeffaf olduğunuzdan ve iyileştirme alanlarına odaklanmaya hazır olduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir. Dürüstlük her alanda olduğu gibi bir işe giriş sürecinde de özellikle işverenler tarafından oldukça önem verilen bir konudur.

Deneyim ve becerileri tartışırken adayın memnuniyeti: İşverenler, iş rolüne gerçek bir ilgi gösteren adayları işe almayı tercih eder. Soruları yanıtlarken gösterdiğiniz memnuniyet ve mutluluk, herhangi bir işte başarılı olmak için öz motivasyona sahip olduğunuzu gösterir. Bu nedenle özellikle enerjinizin uygun olduğu bir meslek ve şirket seçmeniz tavsiye edilmektedir.

Bunların yanı sıra, neredeyse bütün mülakatlarda işverenlerin sordukları ve adayların dürüst ve özverili bir şekilde yanıtlamasını bekledikleri bazı kalıplaşmış sorular bulunmaktadır. Bu sorular hakkında bilgi sahibi olmak; cevapları önceden hazırlamak ve mülakat anında stresten uzak kalmak adına oldukça önemlidir. Bu soruları şu şekilde sıralamak mümkündür:

Mülakat Sırasında Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Adayların mülakat sırasında dikkat etmesi gereken bazı önemli detaylar bulunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken konulara dikkat ederek çok daha rahat bir mülakat süreci elde edebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken konular şu şekilde açıklanabilmektedir:

VÜCUT DİLİ

Duruşunuz, göz temasınız ve hareketleriniz görüşmeci ve işverenler üzerinde yarattığınız izlenim adına oldukça önemlidir. Uygun beden dili kullanımı ve diğer önemli detaylar aşağıda verilmiştir. Bunlara dikkat ederek ve stresinizi kontrol altına alarak mülakatlarda başarılı olmanız oldukça mümkündür.

Diğer Blog Yazıları

20/02/2024

Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (DEI) ve Gözü Kapalı İşe Alım

24/01/2024

Çevik Öğrenme

24/01/2024

Dijital Liderlik

24/01/2024

Ebeveyn Liderlik Nedir?

24/01/2024

Esnek Çalışma

24/01/2024

Eşit İstihdam Fırsatları: Cinsiyet Eşitliği ve Çeşitlilik

24/01/2024

İnsan Kaynakları Analitiği

24/01/2024

İnsan Kaynaklarında Sanal Gerçeklik Uygulamaları

24/01/2024

Kurumsal İtibar

24/01/2024

Küresel İnsan Kaynakları Yönetimi

24/01/2024

Parlayan Nesne Sendromu

24/01/2024

Yıkıcı Motivasyon

20/10/2023

Çalışan İlişkileri ve İletişim Becerileri

20/10/2023

İnsan Kaynakları ve Sosyal Sorumluluk

20/10/2023

İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik

20/10/2023

İnsan Kaynakları ve Teknoloji Uygulamaları

20/10/2023

İş Yeri Eğitimi

20/10/2023

İşe Alım Süreçlerinde İnsan Analitiği

20/10/2023

İşe Alım Süreçlerinde Otomasyon

20/10/2023

Kariyer Yönetimi

13/04/2023

Operasyon Uzmanı Nedir?

13/04/2023

İmalat Müdürü Nedir?

12/04/2023

Ziraat Mühendisi Nedir?

12/04/2023

Yazılım Uzmanı

12/04/2023

Sessiz İşe Alım

12/04/2023

Satın Alma Uzman Yardımcısı

12/04/2023

Puantaj

12/04/2023

Planlama Uzmanı Nedir?

12/04/2023

Organizasyon Şeması

12/04/2023

Mobil Uygulama Uzmanı

12/04/2023

Mesleki Yeterlilik Belgesi

12/04/2023

Kariyer Planlama

12/04/2023

İş Sağlığı ve Güvenliği

12/04/2023

İş Göremezlik Raporu

12/04/2023

İsteğe Bağlı Sigorta

12/04/2023

İçerik Planlama Uzmanı

12/04/2023

Engelli Çalışan Hakları Nelerdir?

12/04/2023

Dış Ticaret Uzmanı

12/04/2023

Çalışma İzni Belgesi

12/04/2023

Bölge Temsilcisi

10/04/2023

Teknik İşe Alım Nedir?

10/04/2023

Raporlama Sorumlusu

10/04/2023

Proje Uzmanı Nedir?

10/04/2023

Oyun Yazılım Uzmanı

10/04/2023

Mazeret İzni

10/04/2023

Mali ve İdari İşler Müdürü

10/04/2023

Kalite Sorumlusu

10/04/2023

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı

10/04/2023

İş Kazası Nedir?

10/04/2023

İş Geliştirme Uzmanı

10/04/2023

İç Motivasyon

10/04/2023

İç Denetim Uzmanı

10/04/2023

Finans Uzmanı

10/04/2023

ERP Mühendisi

10/04/2023

Empatik Liderlik Nedir?

10/04/2023

Emeklilik Başvurusu

10/04/2023

Dijital Pazarlama Uzmanı Nedir?

10/04/2023

CRM Uzmanı Nedir?

10/04/2023

Bilgi Teknolojileri Uzmanı Nedir?

10/04/2023

Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı

10/04/2023

Yönetim Kurulu Asistanı

10/04/2023

Yazılım Geliştirme Uzmanı

10/04/2023

Üretim Müdürü

10/04/2023

Saha Satış Müdürü

10/04/2023

Müşteri Temsilcisi

10/04/2023

İşe Alım Süreçlerinde Dijitalin Önemi

10/04/2023

3D Tasarım Sorumlusu

24/03/2023

Toksik Üretkenlik

24/03/2023

Şirket Kültürü

24/03/2023

Olumsuz Geri Bildirim Nedir?

24/03/2023

Kurumsal Wellbeing

24/03/2023

Kıdem Tazminatı

24/03/2023

İşsizlik Maaşı Nedir?

24/03/2023

İnsan Kaynakları Uzmanı

24/03/2023

İnsan Kaynakları Müdür Yardımcısı

24/03/2023

İhbar Tazminatı

24/03/2023

Ekip Lideri Nedir?

24/03/2023

Çalışan Ödüllendirme

24/03/2023

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

24/03/2023

Anonim Şirketlerde Denetim Kurulu

24/03/2023

Ücretsiz İzin Nedir?

24/03/2023

Sessiz İstifa

24/03/2023

İhbar Süresi Nedir?

24/03/2023

Çalışan Deneyimi

13/03/2023

Performans Yönetimi

13/03/2023

Özlük Dosyası

13/03/2023

İşten Çıkış Mülakatı

13/03/2023

İş Planı

13/03/2023

İşten Çıkış İşlemleri

13/03/2023

Yetenek Yönetimi

13/03/2023

Pazarlama Uzmanı

13/03/2023

Mülakat

13/03/2023

Muhasebe Uzmanı

13/03/2023

İş Süreçleri Tasarımı

13/03/2023

İnsan Kaynakları Müdürü

13/03/2023

İnsan Kaynakları Direktörü

13/03/2023

Finans Müdürü Nedir?

13/03/2023

Aday Takip Sistemi

07/03/2023

Zaman Yönetimi

07/03/2023

Yetenek Yönetimi

07/03/2023

Performans Değerlendirme

07/03/2023

Ön Yazı

07/03/2023

Outplacement

07/03/2023

Oryantasyon Nedir?

07/03/2023

Modern Performans Değerlendirme Sistemi Nedir?

07/03/2023

Kurum Kültürü

07/03/2023

KPI Nedir?

07/03/2023

İşveren Markası

07/03/2023

İşe Alım Sürecinde Duygusal Zeka      

07/03/2023

Bordro Nedir?

07/03/2023

CV (Özgeçmiş)

28/02/2023

Çalışan Bağlılığı

28/02/2023

Seçme ve Yerleştirme Süreci

28/02/2023

OKR Nedir? OKR Örnekleri Nelerdir?

28/02/2023

Kaynak Yönetimi Nedir?

28/02/2023

İşe Alım Danışmanlığı

28/02/2023

İnsan Kaynakları

28/02/2023

Headhunter Nedir?

28/02/2023

Geri Bildirim (Feedback) Nedir?

28/02/2023

DISC Analizi Nedir?

12/12/2022

Metaverse İş Olanakları

12/12/2022

2022 Yazılımcı Krizi