×

KPI Nedir?

07/03/2023

KPI Açılımı Nedir?

KPI, İngilizce “Key Performance Indicator” teriminin kısaltmasıdır ve Türkçe’ye “Anahtar Performans Göstergesi” olarak çevrilebilir. KPI’lar yani anahtar performans göstergeleri herhangi bir organizasyonun, bir departmanının veya bir çalışanının başarılarını ölçmek ve de belirli hedeflere ulaşmalarını sağlamak amacı doğrultusunda kullanılmakta olan, ölçülebilir ve somut performans göstergelerini ifade eden bir terim, bir kavramdır.

KPI’lar genellikle önceden belirlenmiş olan hedeflerle ilişkilendirilir ve de bu ilişkilendirilmiş olan hedeflere ulaşılması doğrultusunda ne kadar başarılı olunduğunu ölçmek için kullanılmaktadır. Örnek verecek olursak, bir satış departmanı için KPI’lar arasında satış hacmi, müşteri memnuniyeti oranları, müşteri sadakati, satış dönüşüm oranları gibi çeşitli göstergeler yer alabilmektedir. Elbette ki bu belirttiğimiz göstergeler bir departman doğrultusunda verilmiş olan örneklerdir yani farklı departmanların mevcut olan hedefleri doğrultusunda ilişkilendirmiş oldukları farklı göstergeler elbette ki bulunabilir.

KPI’lar, bir organizasyonun veya herhangi bir departmanın performansını değerlendirmek, ilerlemeyi ölçmek, stratejik kararlar almak ve performansı artırmak için kullanılabilmektedir. Bu bağlamda düşünüldüğü zaman KPI’lar bir şirket veya bir departman için oldukça önemlidir çünkü sağlamış olduğu belirttiğimiz özellikleri düşünüldüğü zaman, şirketin veya departmanın gelişmesi için büyük önem arz ederler.

KPI Nedir?

“Key Performance Indicator” (KPI) terimi, açılımdan bahsederken belirttiğimizle eşleşecek biçimde, bir organizasyonun, bir departmanın veya bir çalışanın performansını ölçmek ve belirli hedeflere ulaşmalarını sağlamak için kullanılan ölçülebilir ve somut bir performans göstergesi olarak kullanılmaktadır. Bu bağlamda bu anahtar performans göstergeleri oldukça önemlidir.

KPI’lar, bir ölçüm sistemi oluşturmak için kullanılan ve önceden belirlenmiş olan hedeflerle ilişkilendirilen ölçülebilir ve somut performans göstergeleridir. Yine önceden belirttiğimiz doğrultuda olacağı gibi, bu hedefler, genellikle organizasyonun stratejik amaçlarına, misyonuna veya vizyonuna dayanmaktadır. KPI’lar, bütün bu belirtilenlerin elde edilmesi için büyük yararlara sahip göstergelerdir de denilebilir.

KPI’lar, işletmelerin, organizasyonların veya departmanların performanslarını ölçmek, değerlendirmek, ilerlemeyi takip etmek ve hedeflere ulaşmak için kullanılır. Örneğin, bir satış departmanı için KPI’lar, satış hacmi, müşteri memnuniyeti oranları, müşteri sadakati, satış dönüşüm oranları gibi göstergeler olabilir.

KPI’lar, önceden belirlenmiş hedeflere ulaşılmasına yardımcı olurken, organizasyonların stratejik hedefleri ile uyumlu olması ve işletmelerin performansını izlemesi için gereklidir.

KPI Neden Kullanılır?

KPI’lar, bir organizasyonun, bir departmanın veya bir çalışanın performansını ölçmek ve belirli hedeflere ulaşmalarını sağlamak için kullanılır. KPI’lar, organizasyonların stratejik amaçlarını ve hedeflerini takip etmelerine, performanslarını ölçmelerine ve iyileştirmelerine yardımcı olur. Ayrıca aşağıdaki nedenlerden dolayı kullanılır:

KPI Belirleme Yöntemleri Nelerdir?

KPI belirleme yöntemleri, organizasyonun stratejik hedeflerine ve faaliyetlerine uygun, ölçülebilir ve somut performans göstergeleri belirlemek için kullanılır. Elbette ki her departman birbirinden farklı hedeflere sahip olacağı için kullanacakları yöntem de değişkenlik gösterebilmektedir. Bu bağlamda KPI belirleme yöntemlerinden bahsedecek olursak belirtilen yöntemler şunları içerebilir:

KPI Belirlerken Süreçleri Nelerdir?

KPI yani Türkçe ifade etmek gerekirse anahtar performans göstergesi belirlenirken belli başlı süreçler mevcuttur. Bu süreçleri kısaca aşağıda belirterek ve madde madde açıklayacak olursak:

KPI Türleri Nelerdir?

KPI’lar, her bir organizasyonun hedeflerine ve faaliyetlerine göre farklı türlerde olabilir. Her işletme veya her departman sahip oldukları kendi hedefleri doğrultusunda fakrlı Bu bağlamda KPI türlerinden kısaca bahsedecek ve açıklayacak olursak:

Organizasyonun hedefleri ve faaliyetleri doğrultusunda belirlenen KPI’lar, organizasyonun performansını ölçmek ve hedeflere ulaşmak için kullanılır.

KPI Örneği

Farklı organizasyonların KPI’ları farklı olabilir. Ancak, bazı yaygın KPI örnekleri şunlardır:

Bu KPI’lar, organizasyonların hedeflerine ve faaliyetlerine göre değişebilir. Bu nedenle, organizasyonlar kendi özel ihtiyaçlarına uygun KPI’lar belirleyebilir.

Diğer Blog Yazıları

17/07/2024

2024 Ücret Stratejileri: Beklentileri Yönetmek

12/07/2024

Yetenek Kıtlığı ve Anti-Hustle Dönemi: İşin Kültürel Dönüşümü

12/07/2024

Yetenek Kazanımı ve Çalışan Bağlılığının Anahtar Trendi: Psikolojik Güvenlik

12/07/2024

İş Hayatında Motivasyonu Tüketen Gizli Tuzak: Toksik Pozitiflik

20/02/2024

Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (DEI) ve Gözü Kapalı İşe Alım

24/01/2024

Çevik Öğrenme

24/01/2024

Dijital Liderlik

24/01/2024

Ebeveyn Liderlik Nedir?

24/01/2024

Esnek Çalışma

24/01/2024

Eşit İstihdam Fırsatları: Cinsiyet Eşitliği ve Çeşitlilik