×

Raporlama Sorumlusu

10/04/2023

Raporlama Sorumlusu Nedir?

Raporlama; bir durum, olay, problem ya da hata ile ilgili elde edilen araştırmaların sonuçlarını belirtmek ve kıyaslamak amacı ile yapılan değerlendirme yazıları ya da analizleri olarak açıklanabilmektedir. Raporlamanın uygulanma amacı, bütün bilgi ve verilerin bir bütün halinde uzman kişiler tarafından incelenmesini sağlamak ve elde edilen zarar ya da kazançların kaynakların incelenmesini kolay bir hale getirmektir

Raporlama sorumlusu ise, adından da anlaşılabileceği üzere, rapor hazırlama faaliyetlerinde bulunarak firmanın ya da kurumun satış, reklam, pazarlama öncesi ve pazarlama sonrası faaliyetlerini analiz ederek raporlara döken kişilerdir. Raporlama sorumluları genellikle günlük olarak kendilerine iletilen verileri SQL veritabanına yüklemek ve PowerPoint ya da Excel raporlarının devamlı bir şekilde güncel kalmalarını sağlamak ile yükümlüdürler. Raporlama sorumluları, özellikle şirket yöneticileri ve saha ekipleri ile devamlı iletişim halinde kalarak raporları analiz etmektedirler. Raporlama sorumlusu pozisyonunda bulunan çalışanlar, sayısal değerleri yönetebilme yeteneğine sahip olmalarının yanı sıra, kendileri ile iletişim halinde bulunan çalışanların da raporlarını kontrol ve analiz etmektedirler. Sayısal zekanın yanı sıra raporlama sorumlularının ileri matematik ve bilgisayar becerilerine de sahip olmaları beklenmektedir.

Raporlama sorumluları işlerini başarılı bir şekilde yapmaları durumunda raporlama uzmanı ya da kıdemli raporlama uzmanı gibi pozisyonlara terfi edebilmektedirler.

Raporlama Sorumlusu Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?

Raporlama sorumlusu pozisyonunda çalışan kişilerin birçok görev ve sorumluluğu bulunmaktadır fakat en başlıca görevleri: çalışmakta oldukları firma, şirket ya da kurumda yöneticiler ya da diğer pozisyonlar tarafından istenilen konu hakkındaki sayısal verileri analiz edip inceleyerek görsel bir format durumuna getirmek, yani elde ettikleri raporlardan finansal tablolar oluşturmak ve bunu şirketin gerekli departmanlarına sunmaktır. Raporlama sorumluları genellikle yönetim toplantıları, müşteri beklenti ve memnuniyetleri ve saha verilerini analiz ettiklerinden dolayı çok hızlı ve dikkatli davranmaları beklenmektedir. Aynı zamanda, sayısal alanda oldukça gelişmiş olmak ve değer hatalarından kaçınmak da raporlama sorumluları için oldukça mühimdir. Bunların yanı sıra, raporlama sorumlusu pozisyonundaki çalışanların görev ve sorumlulukları şu şekildedir:

Raporlama Sorumlusunun Alabileceği Eğitimler Nelerdir?

Raporlama sorumlusu alanında işe alım yapan yöneticiler genellikle üniversitelerin dört yıllık maliye, iktisat, çalışma ekonomisi ve işletme gibi bölümlerden mezun olan adayları tercih etmektedirler. Bunun yanı sıra, yeterli sayısal zekaya sahip olmak ve sayısal verileri yönetebilme becerisine sahip olmak da raporlama sorumlularında aranan özelliklerdendir. Aynı zamanda daha önce de bahsedildiği gibi Excel, Powerpoint ve MS Office gibi programları kullanabilmek raporlama sorumlularında kesinlikle bulunması gereken edinimlerdir. Raporlama sorumluları genellikle matematiksel verileri incelemek ve bu verilerin grafik ya da tablolar üzerine aktarılmasını sağlamaktadırlar. Bu nedenle, bilgisayar sistemleri ve programları konusunda bilgi sahibi olmaları oldukça önemlidir.

Bu nedenlerden dolayı; raporlama sorumlusu olmak isteyenler üniversitelerin belirtilen bölümlerinden mezun olmalarının ardından sayısal yeterliliklerine güvendikleri takdirde çeşitli bilgisayar programları kurslarına ya da sertifika programlarına katılarak kendilerini bilgisayar sistemleri konusunda geliştirmelidirler. Aynı zamanda, raporlamada kullanılabilecek analiz ve inceleme programlarına hakim olmak için de çeşitli sertifika programlarına katılabilirler ve kendilerini bilgisayar programları alanında geliştirebilirler.

Raporlama Sorumlusu Maaşları Nelerdir?

Raporlama sorumlusu olan kişilerin oldukça yoğun bir iş temposuna sahip olduklarını, sürekli düşünmeye ve hatasız çalışmaya yönelik bir pozisyon olduğunu daha önce belirtmiştik. Raporlama sorumlusu olmak isteyen adaylar için raporlama sorumlusu maaşlarını 2023 yılı itibari ile ortalama olarak şu şekilde sıralamak mümkündür:

Gösterilen verilerin ortalama olduğunu ve daha yüksek ya da daha düşük de olabildiğini söylememiz mümkündür.

Raporlama Sorumlusu Nerelerde Çalışabilir?

Yukarıda raporlama sorumlusunun görev ve sorumluluklarından, iş temposundan ve hata payı olmadan çalışmalarından söz etmiştik. Bu nedenlerden dolayı raporlama sorumlusu pozisyonu birçok kişi için oldukça zor gözükebilir. Fakat, raporlama sorumlusu olan kişiler bilgisayar becerileri, matematiksel zeka ve analitik düşünme becerilerine sahip olduklarından dolayı neredeyse bütün alanlarda çalışma fırsatı elde edebilmektedirler. Raporlama sorumluları; veri analizi ve raporlama, tedarik ve raporlama, bütçe ve raporlama sorumlusu gibi şirketlerdeki çeşitli pozisyonlarda çalışabilmektedirler. Bunların yanı sıra; çeşitli muhasebe şirketlerinde, danışmanlık şirketlerinde, finans bürolarında ve daha birçok raporlama uygulamaları gerektiren şirketlerde çalışabilme imkanı elde edebilmektedirler.

 

Diğer Blog Yazıları

17/07/2024

2024 Ücret Stratejileri: Beklentileri Yönetmek

12/07/2024

Yetenek Kıtlığı ve Anti-Hustle Dönemi: İşin Kültürel Dönüşümü

12/07/2024

Yetenek Kazanımı ve Çalışan Bağlılığının Anahtar Trendi: Psikolojik Güvenlik

12/07/2024

İş Hayatında Motivasyonu Tüketen Gizli Tuzak: Toksik Pozitiflik

20/02/2024

Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (DEI) ve Gözü Kapalı İşe Alım

24/01/2024

Çevik Öğrenme

24/01/2024

Dijital Liderlik

24/01/2024

Ebeveyn Liderlik Nedir?

24/01/2024

Esnek Çalışma

24/01/2024

Eşit İstihdam Fırsatları: Cinsiyet Eşitliği ve Çeşitlilik