×

Saha Satış Müdürü

10/04/2023

Saha Satış Müdürü Nedir? 

Saha Satış Müdürü genellikle bir şirketin sahada, yani müşterilerin bulunduğu yerlerde (şube, mağaza, bayi vb.) ürün ve hizmetlerinin satışını yöneten bir pozisyondur. Saha Satış Müdürü, belirlenen hedefler doğrultusunda satış faaliyetlerini planlayıp yöneterek, müşteri portföyünü arttırmayı ve şirketin gelirlerini arttırmayı hedefler.

Saha Satış Müdürünün temel görevi şirket cirosunu geliştirmektir. Turlar ve fiziki toplantılar aracılığıyla araştırma faaliyetleri yürütür ve sözleşmeler müzakere eder. Saha Satış Müdürü genellikle bir ekip yönetir ve bu ekip aracılığıyla müşteri ihtiyaçlarını anlamaya çalışır, ürün/hizmet önerileri sunar, müşteri şikâyetlerini çözer, müşteri memnuniyetini arttırmaya çalışır. Ayrıca, rakip firmaların faaliyetlerini takip ederek, şirketin pazar payını arttırmak için stratejiler geliştirir. Saha Satış Müdürü, yönetimi tarafından sağlanan bir olası satış dosyası temelinde çalışır, ancak aynı zamanda kendi araştırmasını da kullanır. Ürünlerin gelişiminden haberdar olur ve müşterilerin ihtiyaçlarını ilgili departmanlara iletir. Satış sonrası ticari ve idari takibi sağlar.

Saha Satış Müdürü, şirketin üst düzey yöneticileri ile birlikte çalışarak, belirlenen hedefler doğrultusunda faaliyetlerini planlar ve raporlar. Bu pozisyonda çalışan kişilerin genellikle satış, pazarlama veya işletme gibi alanlarda deneyimi bulunmaktadır.

Saha Satış Müdürünün Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 

Satış müdürünün birincil görevi, şirketin ürün ve hizmetlerini tanıtmak ve satmaktır. Saha satış görevlisi veya yerleşik satış görevlisi gibi, zamanının büyük çoğunluğunu müşterileri araştırmak veya araştırmak veya sahada veya telefonla araştırma yapmak için ayırır. Bir yandan, satıcılar ikna etmeyi ve teklifleri bir sözleşmeye dönüştürmek için sonuçlandırmayı başarır. Çok yönlü ve özenli olan bir saha satış müdürü, ürün ve hizmetleri sunar, satış teklifleri geliştirir ve satışı yönetir.

Saha Satış Müdürü’nün görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:

Saha Satış Müdürü’nün yukarıda belirtilen görev ve sorumluluklarının yanı sıra, müşteri taleplerine hızlı ve doğru yanıt vermek, şirketin marka imajını korumak ve müşteri memnuniyetini sağlamak da önemli sorumluluklarından biridir.

Saha Satış Müdüründe Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

En iyi satış müdürlerine en çok yardımcı olan şeylerden biri düzenli kalmaktır. Tüm kontrol listelerinin düzenli ve güncel olduğundan ve müşteri verilerinin doğru sıralanmış olduğundan emin olmak için her günün sonunda gözden geçirmek gerekebilir. Bir satış müdürü olarak, başka yerde kolayca bulunamayan iş verileri, performans ölçümleri ve müşteri başarı hikayeleri biçiminde potansiyel müşteri bilgilerini veya yanıtlarını verebilmek gerekir. Ürünü veya hizmeti hakkında sahip olduğu derinlemesine bilgi ve sunduğu çözümler, müşterilerinin satın alma kararında belirleyici bir etkiye sahip olmalıdır. Sattığı şeyin ne olduğunu ve potansiyel müşterilerin ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğini öğrendikten sonra, sattığı şeye de inanması gerekir. Müşteriyi ikna etme açısından saha satış müdürlerinin kendi söylediklerine inanması çok önemlidir. Sunduğu şeye ne kadar inanırsa onu satması kolaylaşacak ve potansiyel müşterilerinden gelen zor soruları kolayca cevaplayabilecek.

Pazarlama hiç bitmeyen bir süreçtir. Potansiyel bir müşteriyi müşteri yapıldığında, onlar büyük olasılıkla çok uzun yıllar satın alıma devam edecektir. Bu konuda ürün veya hizmet ile ilgili onların istek ve beklentilerine her zaman ve çekinmeden cevap vermeye devam etmek esastır. Buna mükemmel müşteri hizmeti, hızlı sorun çözümü ve size gönderebilecekleri takip e-postalarına veya çağrılarına hızlı yanıtlar dâhildir. Sadık bir müşteri elde etmek için, bir üründen neye ihtiyaç duyduklarına ve ne istediklerine odaklanmak gerekir. Ürün veya hizmet portföyünden müşterilerin ihtiyaçlarına uygun önerilerde bulunabilmek için iyi iletişim kurma becerisi oldukça önemlidir.

Saha Satış Müdürü pozisyonunda çalışan kişilerin, başarılı olabilmeleri için sahip olmaları gereken özellikler şunlardır:

 Saha Satış Müdürünün Alması Gereken Eğitimler Nelerdir?

Saha Satış Müdürü pozisyonunda çalışan kişilerin, işlerini daha etkin bir şekilde yapabilmeleri için alabilecekleri eğitimler aşağıda belirtilmiştir.

Saha Satış Müdürü Maaşları Nelerdir?

Saha Satış Müdürü maaşları, çalıştığı sektör, şirketin büyüklüğü, müşteri portföyü ve deneyim gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ayrıca bölgesel farklılıklar ve ek ödeme unsurları (prim, bonus, ikramiye vb.) da maaş düzeylerini etkileyebilir.

Kariyer.net sitesi 32 kişinin paylaştığı maaş verilerine göre bir anket yapmıştır ve saha satış müdürü maaşlarını hesaplanmıştır. Bu ankete göre ortalama maaş (aylık) 26.080 TL, en düşük maaş (aylık) 20.860 TL, en yüksek maaş ise (aylık)37.990 TL olarak belirtilmiştir. Ancak bu rakamların sadece bir tahmin olduğunu ve gerçek maaşların çok değişken olabileceğini belirtmek gerekir.

Saha Satış Müdürü pozisyonunda çalışan kişilerin, üst düzey yöneticilik yapabilecekleri kariyer fırsatları ve kazançları da yüksek olabilir.

 

Diğer Blog Yazıları

17/07/2024

2024 Ücret Stratejileri: Beklentileri Yönetmek

12/07/2024

Yetenek Kıtlığı ve Anti-Hustle Dönemi: İşin Kültürel Dönüşümü

12/07/2024

Yetenek Kazanımı ve Çalışan Bağlılığının Anahtar Trendi: Psikolojik Güvenlik

12/07/2024

İş Hayatında Motivasyonu Tüketen Gizli Tuzak: Toksik Pozitiflik

20/02/2024

Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (DEI) ve Gözü Kapalı İşe Alım

24/01/2024

Çevik Öğrenme

24/01/2024

Dijital Liderlik

24/01/2024

Ebeveyn Liderlik Nedir?

24/01/2024

Esnek Çalışma

24/01/2024

Eşit İstihdam Fırsatları: Cinsiyet Eşitliği ve Çeşitlilik