×

2022 Yazılımcı Krizi

12/12/2022

Son birkaç yılda, teknolojinin gelişmesiyle beraber iş dünyasının dijital dönüşüm geçirmesi nedeniyle yazılım mühendislerine olan talepte büyük ölçüde bir artış olmuştur. BT endüstrisinin hızla değişmesi iş yüklerini, yeni teknolojileri ve yeni çalışma yöntemlerini yönetmeye yardımcı olacak yazılım mühendislerinin eksikliğine yol açıyor. 

Bu nedenle, yazılımın kalitesini artırmak için geliştiricilerin karşılaştığı zorlukları bilmek zorunludur.  Yazılımcı krizinin ortaya çıkmasına sebep olan durumları şu şekilde sıralayabiliriz;

-Teknolojideki ilerleme yazılımcılar için bir avantajdır. Öte yandan, teknolojinin gelişmesi yazılımcılar üzerinde büyük bir baskı oluşturmaktadır. Eski bilginin üzerine yeni bir beceri öğrenmeye çalışmak yazılımcılar için ilk başta zevkli olabilir fakat uzun vadede onlar için zorlayıcı ve yorucu olmaktadır. İş dünyasında ayakta kalabilmek için yeniliklere ayak uydurabilmek, yazılımcıların karşılaştığı zorluklardan biridir.

-Tüm yazılımların geliştirilmesi müşterilerin talebi üzerine gerçekleşir. Bu yazılımlar da tüketicinin ihtiyaç ve tercihi temelinde tasarlanır. Yazılımcının en basit yazılımı bile geliştirebilmesi için müşteri isteklerine bakması gereklidir. Bu nedenle müşterinin talebini yerine getirmek bir yazılımcıda olması gereken bir özelliktir. Yazılımcıların artan müşteri talebini takip edebilmeleri gerekmektedir.

-Genel olarak yazılım departmanı uluslararası iş yaptığı için, ülkeler arası zaman farklılıkları yazılımcıların zorluklarla karşılaşmasına sebep olmaktadır. Zaman farklılıkları, süre kısıtlamalarına yol açmaktadır ve yazılım ekiplerinin verimliliği bu nedenle azalmaktadır.

-Çoğu BT şirketinde yazılım geliştiriciler, altyapı ve kaynak eksikliğinden dolayı sorunlarla yüzleşmek zorundadır. Fakat tabi ki, tüm BT şirketlerinin kaynaklara sahip olması gerekli diye bir kural yoktur. Ancak bu, yazılımcıların, yazılım geliştirmenin zorlu bir görev olduğunu düşünmelerinin nedenlerinden biridir. Ek olarak bu durum, projenin kalitesini ve verimliliğini etkiler. Bu nedenle, sınırlı kaynaklar; geliştirme araçlarının, bilgi işlem platformlarının, uygun olmayan bağlantının, yavaş ağların, yetersiz depolamanın vb. eksikliği anlamına gelir. Bu tür engeller genellikle yazılımcıların performansını düşürür ve genel sonucu etkiler.

-Verilerin güvenliği şirketler için önemlidir ve şüphesiz, şirketler verilerini korumak için yazılımcılara ihtiyaç duyar.  Güvenilir bir yazılım geliştirmek, yazılımcı üzerinde büyük bir baskı oluşturur. Bununla birlikte, güvenlik tehdidi, 2022’de dikkat edilmesi gereken yazılım geliştirme zorluklarından biridir. Bunun nedeni, bilgisayar korsanlarının elinde de teknoloji olmasıdır. Ne yazık ki, yeni gelen yazılımcılar genellikle güvenlik boşluklarını kaçırır veya görmezden gelir ve güvenlik ihlali gerçekleşene kadar bu durumun farkına varamayabilirler.

-Bu rekabetçi dünyada, her yazılım endüstrisi en iyi yazılımcılara sahiptir. Bu nedenle, eğer birinin büyüme fikri varsa, başka bir endüstrinin çalışanı ile aynı şeye sahip olma şansı yüksektir. Artan rekabet, 2022’de yazılım geliştirmenin zorlu görünmesinin nedenidir. Ancak yazılım alanında artan rekabet nedeniyle şirketler, pazar baskısı ile karşı karşıya kalmaktadır. Uluslararası veya yerel rekabet faktörlerinin de yazılım endüstrileri üzerinde etkisi olacaktır. Fiyatlandırma yapıları, müşteriyi elde tutma, hizmet düzeyi anlaşmaları üzerinden rekabet ortaya çıkabilir. Bu nedenle yazılım firmalarının artan rekabet nedeniyle sadece yatırımlarının geri dönüşü için gerekli olan yazılımlar geliştirdikleri inkâr edilemez.

-Kodu yazmak veya oluşturmak sadece yazılımın geliştirilmesi için yeterli değildir. Bu projelerde, yazılımın gerçek çıktıya sahip olması için proje döngüsünün çeşitli yinelemelerinden geçmesi gerekir. Bazen bu işlem, kod ortaya çıkmadan önce tüm hususlardan emin olmak mümkün olmayacağı için zorlaşmaktadır.

 

-Müşterinin isteğini büyük oranda karşılayabilmek için yazılımcının en iyi kod geliştirme uygulamalarını kullanması gerekir. Ancak bu, yazılımcı için çok kısa bir sürede tek bir görevi bile görmezden gelemedikleri zaman, bir zorluk haline gelir. Bu nedenle, yeni gelen yazılımcıların 2022’de yaşayacağı zorluklardan biri en iyi kod geliştirme uygulamalarını yapmaktır.

 

Sonuç olarak teknolojik gelişmeler, artan müşteri talepleri, zaman sınırlamaları, sınırlı altyapı ve kaynaklar, güvenlik tehditleri, artan talep ve en iyi kod geliştirme uygulamalarını kullanmak yazılımcıların 2022’ de karşılaşabileceği zorluklardır. Bu zorluklar yazılımcı krizinin ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir.

 

Software Development Challenges Coming in 2022

 

Nihan ÇAM

Diğer Blog Yazıları

17/07/2024

2024 Ücret Stratejileri: Beklentileri Yönetmek

12/07/2024

Yetenek Kıtlığı ve Anti-Hustle Dönemi: İşin Kültürel Dönüşümü

12/07/2024

Yetenek Kazanımı ve Çalışan Bağlılığının Anahtar Trendi: Psikolojik Güvenlik

12/07/2024

İş Hayatında Motivasyonu Tüketen Gizli Tuzak: Toksik Pozitiflik

20/02/2024

Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (DEI) ve Gözü Kapalı İşe Alım

24/01/2024

Çevik Öğrenme

24/01/2024

Dijital Liderlik

24/01/2024

Ebeveyn Liderlik Nedir?

24/01/2024

Esnek Çalışma

24/01/2024

Eşit İstihdam Fırsatları: Cinsiyet Eşitliği ve Çeşitlilik