×

Yetenek Yönetimi

13/03/2023

Yetenek Yönetimi Nedir?

Yetenek yönetimi kavramı, günümüzde özellikle insan kaynakları departmanları tarafından oldukça kullanılan bir kavramdır. Özellikle kurumlar ve şirketler arası rekabette, şirketlerin istikrarını ve başarısını korumasında ve iş yapış şekilleri söz konusu olduğunda yetenek yönetimi şirketler için gittikçe değer kazanmaktadır. Şirket bünyesinde yeterli ve düzenli olarak hazırlananan ve uygulanan yetenek yönetimi stratejisi, şirketlerde doğru personel ile uzun vadeli çalışma imkanı sunmaktadır diyebiliriz. Bunun yanı sıra, şirketlerin en önem verdiği detaylardan biri ise yetenek yönetiminin “sürdürülebilir” olmasıdır.

Sürdürülebilirliği hedefleyerek hazırlanan bir yetenek yönetimi programı, doğru personellerin de yardımı ile şirket adına oldukça büyük başarılara imza atmaktadır.

En net hali ile açıklamak gerekirse; yetenek yönetimi, şirketlerin en yetenekli ve şirket için gelecek vadeden çalışanlarını şirket bünyesinde tutmak adına uyguladıkları bir iş stratejisidir. İşe alım uygulamaları boyunca ihtiyaç halinde olan pozisyonların doğru tespit edilerek işe alınacak çalışanların yeteneklerinin ve başarılı olacakları alanların belirlenmesi ve işe alım uygulamalarının ardından bu çalışanların mevcut yetenek ve cevherlerinin geliştirilmesine imkan tanınmasına ve teşvik edilmesine yetenek yönetimi denmektedir.

Bunların yanı sıra, şirketlerin başarılı olabilmesi ve yakaladıkları başarıyı sürdürebilmeleri için çalışanların da gelişmeye açık olması oldukça önemlidir. Bir şirket adına en önemli yeterliliklerden biri çalışanları hakkında ve çalışanların edinimleri, başarıları, yetkinlikleri ve yetenekleri hakkında bilgi sahibi olmak ve bu başarılardan nasıl daha fazla yararlanacaklarını hesaplamaktır.

Özellikle çalışanlarda geliştirilmesi gereken özelliklerin belirlenmesi, eksikliklerin giderilmesi ve farklı alanlarda eğitimler vererek bu alanlardaki başarılarının teşvik edilmesi hem personel hem de şirket adına oldukça önemli uygulamalar arasında yer almaktadır.

Bu nedenlerden dolayı; yetenek yönetimi stratejileri, şirketin başarısı ve başarısının sürdürülebilirliği, çalışan başarısı ve gelecek hedefleri adına kayda değer stratejilerden biridir.

Yetenek Yönetimi Nasıl Yapılır?

Yetenek yönetimi uygulamaları için işverenlerin ya da İK çalışanlarının uyguladıkları çeşitli yöntemler ve planlar bulunmaktadır. Yetenek yönetimi için çalışanlar şu uygulamaları sırasıyla uygulayabilmektedir:

Çalışanlar mutlu olduklarında ve kendilerini iş ortamına ait hissettiklerinde işyerine ve iş ortamına katkıda bulunma olasılıkları yükselmektedir. Bu nedenle işlerine daha bağlı ve verimli hale gelmektedirler.

Birkaç istisna dışında, çalışanlar kariyer ilerleme seçeneklerini göremedikleri ve onları takip etmek için doğru desteği almadıklarını düşündükleri takdirde işlerinden ayrılacaklardır. Çalışanların gelişmesine ve şirketin büyümesine olanak tanımak bu bağlamda oldukça önemlidir.

Her çalışanın çalışma ortamına ne getirdiğini anlamak ve bireyleri en fazla katkıda bulunabilecekleri roller ve görevlerle eşleştirmek, katılımı ve verimliliği artırmaya yardımcı olmaktadır.

İşverenler, talep gören yetenekleri çekmek ve elde tutmak istiyorlarsa, sektörlerine ve coğrafi bölgelerine özgü ücret verilerine ilişkin doğru ve gerçek zamanlı karşılaştırmalı değerlendirmelere sahip olmaları çok önemlidir.

Çeşitlilik, daha geniş perspektifler ve yeni yaklaşımlar sağlayarak problem çözmeyi geliştirmekte ve bir kuruluşun hizmet ettiği topluluğu temsil ettiğini göstermektedir.

Yetenek Yönetiminin Önemi Nedir?

İK’da ödüllendirici bir kariyer doğrultusunda, şirketinizin yetenekli ve özverili çalışanlarını elinde tutmasına yardımcı olmak için derinlemesine yetenek yönetimi bilgisi şarttır. Yetenek yönetiminin önemli olmasının diğer bazı nedenleri şunlardır:

Şirketinizin performansını artırır: En iyi performans gösteren profesyonelleri elinizde tuttuğunuzda, herhangi bir kurumsal hedefe kolayca ulaşabilirsiniz.

Yeniliği teşvik eder: Yetenekli ve en iyi performans gösteren çalışanlar, karmaşık iş sorunlarını yenilikçi araçlar ve fikirler kullanarak çözebilir.

Ekip üretkenliğini sağlar: Yetenek yönetimi ile son derece üretken bir ekip oluşturabilirsiniz çünkü her ekip üyesi ortak bir organizasyonel hedefe ulaşmak için mümkün olan her şeyi yapar.

Çalışanları gelişmek için motive eder: Bir ekipte yetenekli bireylere sahip olmak, diğer çalışanları işlerinde başarılı ve özverili olmaları için motive eder.

Şirket rollerini doldurmaya yardımcı olur: İşe alma sürecini kullanarak, şirketteki potansiyel olarak boş pozisyonları ortaya çıkarmaya yardımcı olabilir ve iş hedeflerine ulaşmak için yüksek nitelikli çalışanların bulunmasını sağlayabilirsiniz. Yetenek yönetimi aynı zamanda çalışanlarınızın kolayca yönetebilecekleri bir iş yüküne sahip olmalarını sağlar.

Bu nedenlerden dolayı yetenek yönetimi; işyeri bünyesi, çalışanların gelişimi ve yöneticilerin hedeflerine ulaşmasına kolaylık sağladığından dolayı oldukça önemlidir ve birçok farklı şirket tarafından tercih edilen stratejiler ortaya koymaktadır.

Yetenek Yönetimi Modelleri Nelerdir?

1- Planlamak

Planlamaya başlamak için öncelikle iş stratejinizi belirlemeniz gerekir. İş stratejisi, çalışan sermayesi gereksiniminizi vurgulayacaktır. Bu alanda netlik kazandıktan sonra, yetenek avına başlayabilirsiniz. Bu uygulamalar ise şunları içerecektir:

Bir İK olarak, boş pozisyonların taleplerini belirlemek için yeterli zemin çalışması ve değerlendirme yapmalısınız. Bu, tüm havuzdan en uygun yeteneği işyeri bünyenize katmanıza yardımcı olacaktır. Başlamak için işgücü planının bir değerlendirmesi gereklidir. Planlama aşamasının önemi, organizasyonun ihtiyaçlarını proaktif olarak tanımak ve ele almaktır. Planlamanın arkasındaki asıl hedef, yaklaşan herhangi bir açılışla senkronize olarak mevcut organizasyonel yeteneği tanımaktır.

2- Adayları çekmek

Birincil planlama süreci başarıyla yürütüldüğünde, yetenek yönetimi modelinizin bir sonraki adımı potansiyel çalışanlara ulaşmaktır.

Adayları işyeri bünyesine çekme stratejileri şunları içerir:

Pazarlama: En iyi yetenekleri çekmek için bir pazarlama stratejisi kullanılır. Gündem, çeşitli platformlar aracılığıyla işveren markasına odaklanmak ve kurumun değerlerini, etiğini, vizyonunu ve hedeflerini pazarlayarak potansiyel yeteneklere ulaşmak olmalıdır.

Yetenek Kazanımı: İşe alım, tüm gereksinimleri iş gücü planıyla uyumlu hale geldiğinde başlatılabilir. Buna bağlı olarak, iç veya dış işe alımları seçebilirsiniz. Dışarıdan işe alım için, tüm İK profesyonelleri mevcut kaynakların farkında olmalıdır. Daha sonra kaynakları seçmekle yükümlüdürler. Kararınızı her bir kaynağın kapsamına ve erişimine göre belirleyin. Şirket açıklarının erişimini geniş bir yetenek havuzuna genişletmeye nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenin.

Günümüzde, aşağıda listelenen birkaç dış kaynak oldukça tercih edilmektedir:

3- İşe Alım

Yetenekleri işe almayı planlamak ve açık pozisyonlarınızı dikkatli bir şekilde incelemek size yeterli sayıda başvuru getirecektir. Başvuranları sıralamak, işe alım sürecinin zor kısmının başladığı yerdir. Burada, insan kaynakları departmanının ustalığı harekete geçirilir. İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi (İKYS) gibi araçlar sıralama, işe alım ve yönetim süreçlerine büyük fayda sağlar.

4- Yetenek Geliştirme

Bir adayı başarılı bir şekilde işe aldıktan sonra yetenek geliştirme süreci başlar. Bu süreç, yeni işe alınanların işe alınmasını ve oryantasyonunu içerir. Şirketinizin etiğine, profiline ve kültürüne göre yeni yetenekler geliştirmek yalnızca zorunlu değil, aynı zamanda yetenek geliştirme ve genişletmenin temel bileşenidir. Sadece yeni adaylar üzerinde değil, aynı zamanda şirketinizde çalışmakta olan ve başarı vaad edebilecek adayların da yeteneklerinin geliştirilmesini teşvik edebilirsiniz.

Yetenek Yönetim Süreçleri Nelerdir?

Yetenek yönetimi süreci; doğru çalışanları bulmaktan, onların güçlü yönlerini keşfetmekten ve uygulamalarına yardımcı olmaktan oluşur, böylece daha etkili bir şekilde çalışabilir ve liderlik edebilirler. Bunu iyi yapan işverenler genellikle şu adımları izler:

En uygun yöntemi, çalışan yönlendirmelerini, sosyal ağları, iş kurullarını kullanarak kuruluş dışından ve içinden adaylar elde etmek.

Aday listesini daraltmak ve bir teklifte bulunmak için analiz araçlarını, ön eleme anketlerini, beceri testlerini ve mülakatları kullanmak.

İşlerini daha etkili bir şekilde yapabilmeleri için öğrenme ve geliştirme kaynaklarını erişilebilir ve çalışanların beklentileri ve ihtiyaçları ile ilgili hale gelmek.

Potansiyel elde tutma risklerini belirlemeye ve en iyi performans gösterenleri elde tutmaya yardımcı olan katılım araçlarıyla ekiplerin bağlı ve odaklanmış durumda kalmasını sağlamak.

Çalışan performansını izlemek ve daha bilinçli iş gücü kararları almak için veri toplamak.

Ücretlendirmeyi adil bir şekilde yönetmek ve en iyi performans gösterenleri ödüllendirmek.

Açıklıklar mevcut olduğunda çalışanların kariyerlerini ilerletmelerine olanak tanıyan intikal planları oluşturmak.

Yetenek Yönetimi Sürecinin Avantajları Nelerdir?

Yetenek yönetimi sürecinin şirketlerin başarısı ve gelişimi adına birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür:

Diğer Blog Yazıları

17/07/2024

2024 Ücret Stratejileri: Beklentileri Yönetmek

12/07/2024

Yetenek Kıtlığı ve Anti-Hustle Dönemi: İşin Kültürel Dönüşümü

12/07/2024

Yetenek Kazanımı ve Çalışan Bağlılığının Anahtar Trendi: Psikolojik Güvenlik

12/07/2024

İş Hayatında Motivasyonu Tüketen Gizli Tuzak: Toksik Pozitiflik

20/02/2024

Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (DEI) ve Gözü Kapalı İşe Alım

24/01/2024

Çevik Öğrenme

24/01/2024

Dijital Liderlik

24/01/2024

Ebeveyn Liderlik Nedir?

24/01/2024

Esnek Çalışma

24/01/2024

Eşit İstihdam Fırsatları: Cinsiyet Eşitliği ve Çeşitlilik