×

Oryantasyon Nedir?

07/03/2023

Oryantasyon

Oryantasyon dediğimiz kavram, yeni bir işe başlayan bir kişinin işyeri, çalışma ortamı, çalışma koşulları, işveren ve meslektaşları hakkında bilgi sahibi olması için yapılan eğitim ve tanıtım programıdır. Elbette iş haricinde de okul vs. gibi sektörlerde de oryantasyon bulunmaktadır ancak genellikle bu alanda karşılaşıldığı için ilk başta iş hayatı üzerinden anlatılır. Yine oryantasyon süreci, çalışanın işe uyum sağlamasına, işyerindeki performansını arttırmasına ve daha verimli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Oryantasyon programları genellikle, işyerindeki güvenlik prosedürleri, işyeri politikaları, işveren beklentileri, çalışma saatleri, işyeri kültürü, meslektaşlar ve diğer önemli bilgileri içeren bir dizi eğitim oturumundan oluşur. Ayrıca, yeni çalışanlara işyeri turları, çalışma alanlarının gösterimi ve işyeri kaynaklarına erişim konusunda bilgi verilir.

Oryantasyon programları, işyerindeki çalışanların verimliliğini artırmak ve işe uyum sağlamalarını kolaylaştırmak için oldukça önemlidir. Aynı zamanda, yeni çalışanların işyerindeki diğer çalışanlarla ve işverenleriyle daha iyi bir ilişki kurmalarına yardımcı olur.

Oryantasyonun Önemi Nedir?

Oryantasyon, yeni bir işe başlayan çalışanlar için işyerini, iş kültürünü ve işyeri politikalarını tanıtmak için yapılan bir eğitim ve tanıtım programıdır. Bu programın önemi şunlardır:

Bu nedenlerle, oryantasyon programları, işyerinde yeni çalışanlar için oldukça önemlidir ve işyerindeki verimliliği, çalışan memnuniyetini ve işyeri kültürünü etkileyen bir faktördür.

Oryantasyon Eğitimlerinin İçerikleri Nelerdir?

Genellikle oryantasyon eğitimlerinin içerikleri, işyerinin ve de çalışanlarının ihtiyaçlarına göre değişebilir, ancak belirttiğimiz gibi genellikle aşağıdaki konuları kapsamaktadır:

Oryantasyon eğitimlerinin bu belirtmiş olduğumuz konuları içermesi, işe yeni girmiş olan çalışanların işyerinde daha rahat hissetmelerine ve de çok daha hızlı bir şekilde işe uyum sağlamalarına yardımcı olur. Kısacası işe ve iş yerine olan adaptasyon sürecinin daha rahat ilerlemesini sağlar.

Oryantasyon Süreçlerinin Aşamaları Nelerdir?

Oryantasyon süreci genellikle aşağıdaki aşamalardan oluşur:

Oryantasyon sürecinin bu aşamaları, yeni çalışanların işyerine hızlı bir şekilde uyum sağlamalarına ve daha hızlı bir şekilde verimli hale gelmelerine yardımcı olur.

Oryantasyon Eğitimleri Ne Kadar Sürede Yapılır?

Oryantasyon eğitimleri genellikle birkaç saat veya birkaç gün sürebilir, ancak süre iş yerinin boyutuna, işe alınan çalışanların sayısına ve işyerindeki karmaşıklığa bağlı olarak değişebilir. Küçük işletmelerde, oryantasyon eğitimleri genellikle daha kısa sürerken, büyük kurumsal şirketlerde oryantasyon eğitimleri birkaç hafta sürebilir. Oryantasyon eğitimleri, yeni çalışanların iş yerindeki kültürü, işe alım prosedürlerini, çalışma saatlerini, özlük haklarını, işyerinde kullanılan ekipmanları, işyeri güvenliği ve sağlığı, işyerindeki prosedürleri ve diğer konuları öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Oryantasyon süresi, iş yerindeki ihtiyaçlar ve yeni çalışanların işe alım ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilir.

Oryantasyon Almanın Avantajları Nelerdir?

Şirketinizin, okulunuzun, girdiğiniz herhangi bir kuruluşun veya sağlıkla alakalı kuruluşların size vereceği oryantasyon programına katılmak, elbette ki, size birçok avantaj sağlar. Bu avantajların büyük bir kısmı aşağıda belirttiğimiz gibidir:

Bu belirtmiş olduğumuz avantajlar, oryantasyon programlarının işletmeler açısından ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Oryantasyon Örnekleri Nelerdir?

Oryantasyon, bir işe başladığınızda, bir yeni okulda öğrenci olarak kaydolduğunuzda veya bir organizasyona yeni üye olduğunuzda gerçekleştirilebilir. Aşağıda bazı oryantasyon örnekleri verilmiştir:

Bu belirtmiş olduğumuz örnekler, oryantasyonun ne gibi farklı alanlarda kullanılabileceğini göstermektedir. Elbette ki daha fazla alan bulunabilir ama genelleme yapacak olursak, en sıklıkla karşılaşılan oryantasyon alanları belirttiğimiz gibidir.

Diğer Blog Yazıları

17/07/2024

2024 Ücret Stratejileri: Beklentileri Yönetmek

12/07/2024

Yetenek Kıtlığı ve Anti-Hustle Dönemi: İşin Kültürel Dönüşümü

12/07/2024

Yetenek Kazanımı ve Çalışan Bağlılığının Anahtar Trendi: Psikolojik Güvenlik

12/07/2024

İş Hayatında Motivasyonu Tüketen Gizli Tuzak: Toksik Pozitiflik

20/02/2024

Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (DEI) ve Gözü Kapalı İşe Alım

24/01/2024

Çevik Öğrenme

24/01/2024

Dijital Liderlik

24/01/2024

Ebeveyn Liderlik Nedir?

24/01/2024

Esnek Çalışma

24/01/2024

Eşit İstihdam Fırsatları: Cinsiyet Eşitliği ve Çeşitlilik